We mogen weer: kinderen en hun reacties

1 juli 2020
Blog #8 Header

1 juli 2020, eindelijk is het zover: de (kinder)feestjes van Fairytale Princesses kunnen weer gevierd worden! En wat had ik er zin in… Het heeft lang geduurd, lang zonder al die kleine smeltmomentjes en knuffels. Knuffels mogen eigenlijk nog niet maar ja, iedereen die met kinderen werkt zal beamen dat een kind op afstand houden best lastig is. Voorzichtig blijf ik wel, maar het is een hele opluchting om die gezichtjes weer te zien glimmen en ogen te zien glunderen.

Kinderen, je hebt ze in alle soorten en maten. Eén ding hebben ze gewoonlijk met elkaar gemeen: ze zijn onbevangen, doen wat in ze opkomt en zeggen of vragen werkelijk waar álles, ook dingen waar wij als volwassenen totaal niet bij stil staan of over nadenken. En toch is er geen kind hetzelfde als een ander en daarmee zijn ook hun reacties verschillend. Hoe reageren zij dan wanneer zij een échte prinses ontmoeten?

Natuurlijk zijn er de kleinere kinderen die, zoals altijd wanneer ze een voor hen vreemd persoon ontmoeten, wegkruipen of huilen. Bij kinderen vanaf ongeveer de peuterleeftijd zijn er eigenlijk twee verschillende manieren waarop kinderen op mij reageren wanneer zij oog in oog staan met één van mijn karakters. De ene groep reageert afwachtend, kijkt in eerste instantie een beetje toe wat er gebeurt en komt daarna los om vrolijk mee te doen met alles rondom hen heen. De andere groep zoekt vanaf het allereerste moment contact, soms zelfs door op me af te rennen en er gelijk een dikke knuffel aan vast te plakken. Mij maakt het niet uit tot welke groep een kind behoort, ik heb geen voorkeur, elk kind mag het op zijn of haar manier doen. Voor mij is alleen belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen en het leuk vinden om hun favoriete prinses te ontmoeten.

Wel zijn er reacties die me altijd bij zullen blijven, vooral die van meisjes die ik persoonlijk ken en die mij dus ook kennen in mijn normale hoedanigheid. De eerste is van het dochtertje van mijn neef van toen nog 5 jaar, die ik niet heel vaak maar wel met regelmaat zie. Vanaf het moment dat ik als Raponsje binnen kwam keek ze me met grote ogen en open mond van verbazing aan en dat bleef ook een hele tijd zo. Op een gegeven moment stond ik naast haar en keek ze vol ongeloof naar me op, waarna ze ook nog even achter mijn rug keek, alsof daar heel iemand anders zou staan. Geweldig! De andere reactie is van het beste vriendinnetje van mijn dochter van toen nog 4, die ik dus heel vaak zie. Haar moeder had haar verteld dat ze bij ons naar een feestje zou gaan, maar dat ik was gaan werken dus dat alleen mijn man er zou zijn. Na het feestje kleedde ik mij om en kwam ik weer als mijzelf tevoorschijn. Ik vroeg haar wat ze die middag had gedaan en ze vertelde alles in geuren en kleuren. Daarop gaf ik aan dat ik er wel van baalde dat ik had moeten werken, dat het me zo leuk had geleken om erbij te zijn. Ze ging helemaal mee in het verhaal en was erg enthousiast. Pas toen ze bij haar moeder in de auto naar huis zat keek ze bedenkelijk en vroeg ze: ‘Mama, die prinses, dat was gewoon de mama van Fenne he!?’ Hoe goed ze mij dus kennen, op het moment dat ik als prinses voor ze sta is dat helemaal vergeten en gaan ze op in de prinsessenwereld die wordt gecreëerd. Zouden wij als volwassenen niet stiekem ook graag nog even helemaal weg kunnen kruipen in zo’n sprookjeswereld?

Hoe dan ook, wat de reactie ook is, elk keer is dit weer onbetaalbaar! Het ongeloof straalt er vanaf. Uit mijn eigen ervaring als moeder weet ik dat voor een ouder het gezicht van je kind op zo’n moment één van de mooiste dingen is om te zien en het is een ervaring die je nooit meer vergeet. Helaas heb ik de afgelopen weken, nadat bekend is geworden dat de feestjes weer per 1 juli 2020 te boeken waren, ook veel ouders en kinderen teleur moeten stellen omdat ik op de door hen gewenste datum niet meer beschikbaar was. Veel (kinder)feestjes, die anders tijdens de Coronaperiode gevierd zouden zijn, worden ingehaald en voor velen bij voorkeur nog voor de zomervakantie. Wees er dus op tijd bij, er zijn nog wel wat plekjes beschikbaar en ik kom graag bij jullie langs. Dan kun je zelf zien hoe onbetaalbaar de reactie van je kind op mij als zijn of haar favoriete prinses daadwerkelijk is!